ŻYWIENIE SPORTOWCÓW
Autor innowacji: mgr Agata Olesiejuk-Obrębska
Cele:
- podniesienie świadomości uczniów w zakresie żywienia;
- uświadomienie uczniom, że żywienie ma wpływ na wyniki osiągane w sporcie;
- uświadomienie uczniów w zakresie szkodliwego wpływu środków dopingujących na zdrowie i kondycję sportowców.
Zakres materiału, omawiane zagadnienia:
1. Znaczenie składników odżywczych w diecie sportowca. Omówienie budowy składników, podziału, pokarmy bogate w poszczególne składniki odżywcze, przyswajalność, wartość kaloryczna.
2. Rola układu pokarmowego w trawieniu i przyswajaniu składników odżywczych.
3. Żywienie okołotreningowe w sportach siłowych i wytrzymałościowych.
4. Żywienie okołostartowe.
5. Prowadzenie dzienniczków żywieniowych i ich analiza.
6. Znaczenie nawadniania dla sportowców (kiedy, jakie napoje, w jakiej ilości, jak zrobić domowy, dobry izotonik?) Napoje hipo- i hipertoniczne.
7. Biochemia: oddychanie tlenowe i beztlenowe.
8. Fizjologia wysiłku sportowego:
- rodzaje włókien mięśniowych, praca mięśni;
- wydolność tlenowa;
- beztlenowa praca mięśni;
- regulacja hormonalna wysiłku;
- praca układu pokarmowego podczas wysiłku.
9. Dozwolone metody dopingu w sporcie i suplementacja w diecie sportowców.
10. Zagrożenia związane ze stosowaniem niedozwolonych metod dopingu.
Kompetencje:
W związku z wprowadzeniem innowacji podjęłam Podyplomowe Studia Żywienie i Wspomaganie Dietetyczne w Sporcie na Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie i w dniu 1.08.18 r. zdałam egzamin i otrzymałam świadectwo ukończenia studiów. W ramach realizacji innowacji, uczniowie będą uczestniczyć w wykładach prowadzonych przez pracowników naukowych AWF.