Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

ŻYWIENIE SPORTOWCÓW

Autor innowacji: mgr Agata Olesiejuk-Obrębska

 

Cele:
- podniesienie świadomości uczniów w zakresie żywienia;
- uświadomienie uczniom, że żywienie ma wpływ na wyniki osiągane w sporcie;
- uświadomienie uczniów w zakresie szkodliwego wpływu środków dopingujących na zdrowie i kondycję sportowców.


Zakres materiału, omawiane zagadnienia:
1. Znaczenie składników odżywczych w diecie sportowca. Omówienie budowy składników, podziału, pokarmy bogate w poszczególne składniki odżywcze, przyswajalność, wartość kaloryczna.
2. Rola układu pokarmowego w trawieniu i przyswajaniu składników odżywczych.
3. Żywienie okołotreningowe w sportach siłowych i wytrzymałościowych.
4. Żywienie okołostartowe.
5. Prowadzenie dzienniczków żywieniowych i ich analiza.
6. Znaczenie nawadniania dla sportowców (kiedy, jakie napoje, w jakiej ilości, jak zrobić domowy, dobry izotonik?) Napoje hipo- i hipertoniczne.
7. Biochemia: oddychanie tlenowe i beztlenowe.
8. Fizjologia wysiłku sportowego:
- rodzaje włókien mięśniowych, praca mięśni;
- wydolność tlenowa;
- beztlenowa praca mięśni;
- regulacja hormonalna wysiłku;
- praca układu pokarmowego podczas wysiłku.
9. Dozwolone metody dopingu w sporcie i suplementacja w diecie sportowców.
10. Zagrożenia związane ze stosowaniem niedozwolonych metod dopingu.

Kompetencje:
W związku z wprowadzeniem innowacji podjęłam Podyplomowe Studia Żywienie i Wspomaganie Dietetyczne w Sporcie na Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie i w dniu 1.08.18 r. zdałam egzamin i otrzymałam świadectwo ukończenia studiów. W ramach realizacji innowacji, uczniowie będą uczestniczyć w wykładach prowadzonych przez pracowników naukowych AWF.