KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

O nas

  • Szkoła przy ulicy Konwiktorskiej 5/7 powstała w 1960 roku jako Szkoła Podstawowa nr 233. Nadano jej wówczas imię Xawerego Dunikowskiego.
  • Dwadzieścia trzy lata później - w sierpniu 1978 roku - powstała Sportowa Szkoła Podstawowa nr 233. Jej dyrektorem został p. Jan Dorosiewicz.
  • W maju 1985 roku Kurator Oświaty i Wychowania powołał Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 12, w skład którego weszły: działająca już Szkoła Podstawowa Sportowa oraz nowe Liceum Ogólnokształcące nr LXII.
  • W sierpniu 1987 roku Minister Oświaty i Wychowania oraz Główny Komitet Kultury Fizycznej i Turystyki powołali do życia Szkołę Mistrzostwa Sportowego, czyli ciąg klas SMS w LXII Liceum Ogólnokształcącym.
  • 5 maja 1991 roku Liceum Ogólnokształcące przyjęło imię Generała Broni Władysława Andersa.
  • W 1999 roku powołano do życia gimnazja. Jedno z nich - Gimnazjum Sportowe nr 35 - powstało w ramach Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 12 w Warszawie. Szkoła Podstawowa nr 233 przestała istnieć w 2002 roku.
  • W 2004 uległa zmianie nazwa szkoły: Zespół Szkół Sportowych Nr 72, w skład którego wchodzą: Gimnazjum Sportowe Nr 35 i LXII Liceum Ogólnokształcące Mistrzostwa Sportowego im. Generała Broni Władysława Andersa.
  • 2017- w ramach reformy oświaty szkoła została przekształcona w liceum o pełnej nazwie: LXII Liceum Ogólnokształcące Mistrzostwa Sportowego im. Generała Broni Władysława Andersa.
  • Do szkoły uczęszczają uczniowie trenujący m.in.: pływanie, koszykówkę, siatkówkę, lekkoatletykę czy piłkę nożną. Mamy również uczniów trenujących żeglarstwo, akrobatykę, wioślarstwo, curling, wszechstronny konkurs konia wierzchowego i inne dyscypliny sportowe. Uczniowie ci należą do różnych klubów sportowych. Wśród naszych absolwentów mamy Mistrzów Olimpijskich, Mistrzów Świata i Europy. W grupie młodzieży uczęszczającej do naszego liceum znajdują się również aktualni Mistrzowie Świata i Europy. We wszystkich kategoriach wiekowych sięgamy po najwyższe laury krajowe i zagraniczne.
  • W 2011 roku dyrektorem szkoły została p. Anna Szymczyk i pełni tę funkcję do dziś.