KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Podsumowanie VIII edycji ogólnopolskiego projektu IPN

Od czterech lat uczniowie naszej szkoły biorą udział w tym projekcie. Opiekunem i koordynatorem projektu jest wicedyrektor ds. pedagogicznych – Pani Dorota Rutkowska-Zając. Każdego roku nasze prace przygotowywane pod kierunkiem Pani Rutkowskiej-Zając zajmują wysokie miejsca w ogólnopolskiej klasyfikacji.

Realizując ten projekt uczniowie mieli za zadanie spotkać się z byłą więźniarką obozu Ravensbruck (lub osobą, która była deportowana w czasie II wojny światowej do Związku Radzieckiego), przeprowadzić wywiad i stworzyć materiał filmowy mówiący o tamtych, jakże trudnych, chwilach. Uczniowie przygotowując swoje prace poznali zasady tworzenia notacji historycznej.  

Celem projektu było m. in. przekazanie uczniom wiedzy o funkcjonowaniu systemów totalitarnych: nazizmu i komunizmu. Projekt był niezapomnianą lekcją żywej historii, która uczy tolerancji, wrażliwości i zrozumienia dla drugiego człowieka. Od roku szkolnego 2016/2017 projekt został objęty patronatem Małżonki Prezydenta RP Pani Agaty Kornhauser–Dudy.

W dniu 21 kwietnia odbyła się uroczystość, podczas której przedstawiono wyróżnione prace z 9 szkół z całej Polski w obecności 11 ocalałych więźniarek obozu Ravensbruck. Naszą szkołę reprezentowało dwóch uczniów: Marcin Kuk i Paweł Frelik. Podczas prezentacji uczniowie byli bardzo przejęci mówiąc o przeżyciach Pań, które również nie kryły wzruszenia widząc tak duże zaangażowanie młodzieży.

Wieczorem, tego samego dnia, uczniowie spotkali się z Pierwszą Damą RP – Panią Agatą Kornhauser–Dudą. Uczniowie podzielili się swoimi refleksjami o realizowanym projekcie. Najważniejszą sprawą dla młodych ludzi był bezpośredni kontakt ze starszymi ludźmi. Podczas spotkań uczniowie często widzieli wzruszenie, jakie towarzyszyło opowiadaniom o tych bardzo ciężkich czasach.

W niedzielę odbyły się centralne uroczystości 73. Rocznicy wyzwolenia więźniów obozu koncentracyjnego Ravensbruck, w których udział wzięła Pierwsza Dama RP. Złożono kwiaty i zapalono znicze przy pomniku „Niosąca”. Odbyła się również msza św. w języku polskim celebrowana przez arcybiskupa Andrzeja Dzięgę, metropolitę szczecińsko–kamińskiego.