Odżywianie sportowców przed i po rozgrywkach
Treściwy i pełnowartościowy posiłek powinniśmy spożyć ok. 3 godziny przed wydarzeniem sportowym. Spożycie posiłku w późniejszym czasie może spowodować problemy żołądkowe w trakcie wysiłku fizycznego. Posiłki bogate w tłuszcze nie będą dobrym rozwiązaniem, zważywszy na to, że powodują one ciężkostrawność w organizmie. Nie powinniśmy również zapominać o prawidłowym nawodnieniu.
Dobrym posiłkiem zapewnionym przed rozgrywkami mogą być ziemniaki z solą, pieczywo pełnoziarniste czy ryż.
Wafle z miodem, banan i baton energetyczny to najlepsze rozwiązanie na pół godziny przed rozpoczęciem.
A jak wygląda to po wysiłku? 1g węglowodanów na kilogram masy ciała to idealna ilość, która powinna zostać uzupełniona do dwóch godzin po rywalizacji, czyli: jeśli ważymy 65 kg, to powinniśmy spożyć 65 g węglowodanów. To pozwoli uzupełnić nam utracony poziom glikogenu.
Niestety, wielu młodych ludzi nie zwraca uwagi na swoje nawyki żywieniowe, które niekiedy mogą zaważyć o losach ich kariery. Czasami nie mamy też świadomości, że złe odżywanie wpływa również na podatność na kontuzje.
Jakub Milczarek, Szymon Graczyk - kl. 1D