KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Konferencja o transplantologii

25 kwietnia 2018 r. odbyła się w naszej szkole konferencja "TRANSPLANTACJE - DAR ŻYCIA. JESTEM NA TAK", zorganizowana w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego "Partnerstwo dla transplantacji". Program objęty jest patronatem Ministra Zdrowia, a organizatorami są: Polska Unia Medycyny Transplantacyjnej, Mazowiecki Kurator Oświaty i Mazowieckie Samorządowe Centrum Doskonalenia Nauczycieli.

W konferencji przygotowanej przez p. Agatę Olesiejuk-Obrębską wzięli udział wszyscy uczniowie klas I i II LO. Celem spotkania było przekazanie uczniom podstawowej wiedzy na temat dawstwa, pozyskiwania narządów do przeszczepiania i możliwości leczenia przeszczepieniem narządów. 

Wykład poprowadził p. dr Krzysztof Zając z Kliniki Chirurgii Ogólnej Transplantacyjnej i Wątroby Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Zajęcia i dyskusję moderowała p. dr Ewa Pyłka-Gutowska - koordynator projektu w Mazowieckim Samorządowym Centrum Doskonalenia Nauczycieli. 

Gościem specjalnym na tym spotkaniu był Burmistrz Dzielnicy Śródmieście - p. Krzysztof Czubaszek.  

Podczas konferencji można było dowiedzieć się, na czym polega pobieranie i przeszczepianie narządów, jak wielkie jest zapotrzebowanie na dawców, jak wygląda życie po przeszczepie. Uczniowie chętnie zadawali pytania i dopytywali o interesujące ich szczegóły medyczne, prawne i psychologiczne.

Każdy mógł dostać deklarację oświadczenia woli o zgodzie na przeszczep tkanek i narządów. Taka deklaracja to dar, który może uratować komuś życie.