Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Żywienie sportowców

Autor innowacji: mgr Agata Olesiejuk-Obrębska

 

Cele:
- podniesienie świadomości uczniów w zakresie żywienia;
- uświadomienie uczniom, że żywienie ma wpływ na wyniki osiągane w sporcie;
- uświadomienie uczniów w zakresie szkodliwego wpływu środków dopingujących na zdrowie i kondycję sportowców.


Zakres materiału, omawiane zagadnienia:
1. Znaczenie składników odżywczych w diecie sportowca. Omówienie budowy składników, podziału, pokarmy bogate w poszczególne składniki odżywcze, przyswajalność, wartość kaloryczna.
2. Rola układu pokarmowego w trawieniu i przyswajaniu składników odżywczych.
3. Żywienie okołotreningowe w sportach siłowych i wytrzymałościowych.
4. Żywienie okołostartowe.
5. Prowadzenie dzienniczków żywieniowych i ich analiza.
6. Znaczenie nawadniania dla sportowców (kiedy, jakie napoje, w jakiej ilości, jak zrobić domowy, dobry izotonik?) Napoje hipo- i hipertoniczne.
7. Biochemia: oddychanie tlenowe i beztlenowe.
8. Fizjologia wysiłku sportowego:
- rodzaje włókien mięśniowych, praca mięśni;
- wydolność tlenowa;
- beztlenowa praca mięśni;
- regulacja hormonalna wysiłku;
- praca układu pokarmowego podczas wysiłku.
9. Dozwolone metody dopingu w sporcie i suplementacja w diecie sportowców.
10. Zagrożenia związane ze stosowaniem niedozwolonych metod dopingu.

Kompetencje:
W związku z wprowadzeniem innowacji podjęłam Podyplomowe Studia Żywienie i Wspomaganie Dietetyczne w Sporcie na Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie i w dniu 1.08.18 r. zdałam egzamin i otrzymałam świadectwo ukończenia studiów. W ramach realizacji innowacji, uczniowie będą uczestniczyć w wykładach prowadzonych przez pracowników naukowych AWF.