KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Dla rodziców

„W nauce, sporcie

zawsze pierwsza szkoła imienia Andersa”

Zarządzanie nowoczesną szkołą sportową to wyzwanie, którego podjęłam się w 2011 roku. Nadrzędnym celem stało się dla mnie zapewnienie harmonijnego rozwoju uczniom zarówno na płaszczyźnie sportowej  i edukacyjnej.

W 2018 roku doszło do podpisania porozumienia o współpracy z Akademią Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie. Głównym celem podpisanego porozumienia jest podjęcie planowanych i systematycznych działań na rzecz rozwoju naszych uczniów w dziedzinie wychowania fizycznego i sportu. W ramach porozumienia Uczelnia umożliwi uczniom naszej szkoły zwiedzanie obiektów Akademii Wychowania Fizycznego oraz uczestniczenie w wybranych zajęciach i wykładach prowadzonych na Wydziale Wychowania Fizycznego. Ponadto nauczyciele akademiccy przeprowadzą dla uczniów zajęcia z przedmiotów specjalistycznych. Jednocześnie umożliwiamy pracownikom naukowym prowadzenie badań naukowych z udziałem uczniów. Studenci AWF mogą zdobywać umiejętności pedagogiczne w ramach praktyk zawodowych.

Dzięki inicjatywie Naczelnika Wydziału Sportu i Spraw Społecznych – Pani Marzenie Cendrowskiej rozpoczęliśmy współpracę  ze Sportową Szkołą w Ningbo (w Chińskiej Republice Ludowej). We wrześniu 2018 doszło do podpisania umowy o współpracy. Szkoła ta jest jedną  z  najlepszych szkół sportowych w Chinach, aż czterokrotnie otrzymała nagrodę od Ministra Edukacji w Chinach. Wychowankowie szkoły w Ningbo, podobnie jak my, reprezentowali wielokrotnie swój kraj na Igrzyskach Olimpijskich. Obecnie pracujemy nad wdrożeniem porozumienia w życie i opracowaniem zadań w tym zakresie.

Od 2018 roku podjęta została współpraca z Polską Agencją Antydopingową, która przeprowadza bardzo ciekawe zajęcia z młodzieżą na temat stosowanego dopingu. Są to bardzo cenne informacje  dla naszych uczniów uprawiających sport.

Patronem szkoły od 1991 roku jest Generał Broni Władysław Anders, którego osoba jest  związana z bitwą o klasztorne wzgórze i legendą o czerwonych makach. Monte Cassino jest symbolem heroizmu i odwagi polskiego żołnierza, którego czyny w kampanii włoskiej wpisały się w historię oręża polskiego. To jedna z trzech najcięższych bitew, jakie miały miejsce w II wojnie światowej. Wyparcie Niemców z górzystych bastionów, przełamanie Linii Gustawa i Hitlera to czyn, z którym nie poradziły sobie wojska alianckie.

Osoba Patrona szkoły i historia jego życia stały się inspiracją dla mojej koncepcji szkoły sportowej. Każdy uczeń oprócz tego, że uprawia sport powinien mieć możliwość wszechstronnego rozwoju. W 2011 roku powołałam Zespół Wychowania Patriotycznego. Uczniowie bardzo chętnie realizują projekty historyczne Instytutu Pamięci Narodowej. W szkole organizowane są uroczystości obejmowane honorowym patronatem przez Annę Marię Anders oraz Szefa Urzędu ds. Kombatantów i Osób Represjonowanych. W ścisłym kontakcie pozostają z naszą placówką weterani walk Kampanii Włoskiej, członkowie Stowarzyszenia Byłych Żołnierzy Polskich Sił Zbrojnych  na Zachodzie KARPATCZYCY. W ostatnich latach współpraca ta bardzo zacieśniła się. Urząd do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych zorganizował w naszej szkole Jubileusz 25-lecia istnienia Stowarzyszenia, na który przybyli przedstawiciele władz państwowych. Szkoła jest również członkiem Stowarzyszenia Klubu Przyjaciół Szkół i Organizacji Monte Cassino. W 2016 zostaliśmy współorganizatorem IX Sejmiku Szkół Karpackich. Delegacja szkoły składająca się z nauczycieli i uczniów bierze udział w sejmikach, dzięki czemu młodzież spotykając się z weteranami uczestniczy w „żywej lekcji historii”. 

Dzięki nauczycielom, którzy potrafią pracować z uczniem wyczynowo uprawiającym sport, nasza szkoła jest najlepszą szkołą sportową w Warszawie. Od lat uczniowie zdają egzamin maturalny i podejmują naukę na wszystkich uczelniach w kraju. W 2015 roku od Prezydenta m. st. Warszawy otrzymaliśmy certyfikat szkoły wspierającą uzdolnionych uczniów WARS I SAWA.

Nauczyciele systematycznie wprowadzają innowacje pedagogiczne, których celem jest podniesienie jakości pracy szkoły. Przykładem tego działania może być innowacja z zakresu żywienia. Jest to szczególnie ważne dla naszych uczniów – sportowców, gdyż zagadnienia z zakresu dietetyki mają duży wpływ na osiągane przez nich wyniki sportowe.

Każdego roku organizujemy dla uczniów i rodziców cykl działań z zakresu profilaktyki uzależnień, które spotykają się z bardzo dużym zainteresowaniem.

Wszystkie działania szkoły skierowane są na wszechstronny rozwój uczniów, którzy w przyszłości mają stać się światłymi i mądrymi obywatelami naszego kraju.

 

DYREKTOR SZKOŁY:

mgr inż. Anna Szymczyk

 

KALENDARZ ROKU SZKOLNEGO 2019/2020

KALENDARZ ROKU SZKOLNEGO 2019/2020  LXII LO MS im. Gen. W. Andersa Dni wolne:- 14.10.2019- 31.10.2019- 23.12.2019-01.01.2020 (zimowa przerwa świąteczna)- 02-03.01.2020 dni wolne- 10.02-23.02 2020 (ferie zimowe)- 9.04-14.04.2020 (wiosenna przerwa świąteczna)- 4.05-08.05. 202...